tentang saya

saya nuruliana bt mohd bidi dilahirkan pada 11 februari 1990.pada tahun 2010,genaplah umur saya 2o tahun,masih banyak yang perlu saya pelajari bagi memastikan saya dapat apa yang dicita-citakan walaupun kini apa yang pernah saya idamkan saya tidak perolehi namun saya tetap bersyukur dan saya enjoy dengan kehidupan saya kini.Pengalaman bersekolah hampir 5 buah sekolah sejak dari kecil benar-benar membuatkan saya berasa sedih dan jauh dengan keluarga.Dari kecil sampai sekarang saya terpaksa tinggal jauh,tempat yang paling jauh pernah saya tinggal ialah tempat yang saya belajar sekarang iaitu UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA,BANGI.Walaupun sedih namun saya tetap berusaha untuk melatih diri saya ke arah positif thinking..

Saturday, October 2, 2010

PERBEZAAN ANTARA OPEN OFFICE DENGAN MIROSOFT WORD

Microsoft Office yang mengandungi beberapa software seperti Word, Excel, Powerpoint dan sebagainya. Product dari Microsoft ini memang sudah sebati dengan pengguna komputer terutama Microsoft Word. Ia digunakan untuk menulis surat, membuat resume, lapuran dan sebagainya dan format .doc itu sendiri telah diterima dengan meluas. Cuma sebagaimana yang kita tahu produk ini bukan percuma. Kita memerlukan lesen untuk diinstall ke dalam pc. ramai pengguna perisian  mencari alternatif yang lebih murah atau percuma bagi menggantikan produk keluaran microsoft ini. Antara yang popular adalah seperti OpenOffice.Cuma beza di antara kedua produk ini..satu percuma dan satu lagi kena bayar.

Open Office Microsoft Office
Writer Word
Calc Excel
Impress Powerpoint
Base Access
             
KELEBIHAN OPEN OFFICE

     i) OpenOffice mudah digunakan.
     ii) tidak diganggu oleh software update yang terlalu kerap jika menggunakan Microsoft Office 
     iii) percuma.
     iv) lebih user friendly.
     iiv) penggunaan ram  pc yang rendah ia dapat memastikan penggunaan Open Office dengan               lebih  berkesan dan lancar.
      

No comments:

Post a Comment